Πως να Σκέφτεστε Θετικά

Η θετική σκέψη έρχεται να αντιπαρατεθεί στον αρνητισμό και απαισιοδοξία που τόσο έντονα έχουν επηρεάσει το σύγχρονο τρόπο ζωής. Η θετική σκέψη έρχεται στην ουσία να μας υπενθυμίσει τα αυτονόητα: ότι το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις. Με τον όρο θετική σκέψη θα περιέγραφα έναν τρόπο αντίληψης και ερμηνείας των συνθηκών της ζωή μας - είτε αφορά την σχέση με τον εαυτό μας ή την σχέση με τους γύρω μας, είτε αφορά το μέλλον μας ή τις παρούσες καταστάσεις – ο οποίος εντοπίζει τα θετικά στοιχεία κάθε συνθήκης και επιτρέπει το ενδεχόμενο μιας θετικής εξέλιξης ή προοπτικής. Η θετική σκέψη είναι ο τρόπος σκέψης που χαρακτηρίζεται από μια ρεαλιστική αισιοδοξία και επιμένει να βάζει το στίγμα στην θετική πλευρά των εμπειριών μας έναντι της αρνητικής.Αναλάβετε την ευθύνη των σκέψεων σας

Για να καταφέρετε να κατευθύνετε τις σκέψεις σας σε πιο θετικά μονοπάτια, χρειάζεται να παραδεχθείτε μια βασική αλήθεια: ότι εσείς ευθύνεστε για αυτές. Οι σκέψεις είναι δικές σας, παράγονται από το δικό σας μυαλό και ελέγχονται από σας. Αυτό ίσως ακούγεται περίεργο, ιδιαίτερα αν πιστεύατε ως τώρα ότι «οι σκέψεις ξεπηδούν μόνες τους μέσα στο μυαλό σας». Εσείς επιτρέπετε στον εαυτό σας να σκέφτεται με τον τρόπο που σκέφτεται, εσείς επιλέγετε αν θα συνεχίσετε να αναπαράγεται έναν αρνητικό τρόπο σκέψης ή όχι.Καταγράψτε τις αρνητικές σας σκέψεις

Για να καταφέρετε να απαλλαγείτε από αρνητικές σκέψεις χρειάζεται αρχικά να μπορέσετε να τις συνειδητοποιήσετε. Δεν μπορείτε να αλλάξετε κάτι αν δεν βρείτε τι ακριβώς είναι αυτό που πρέπει να αλλάξετε. Δημιουργήστε ημερολόγιο αρνητικών σκέψεων και καταγράψτε τις σκέψεις που περνάνε από το μυαλό σας κάθε φορά που διαπιστώνετε την διάθεση σας να αλλάζει προς το χειρότερο, κάθε φορά δηλαδή που αγχώνεστε, στρεσάρεστε, στεναχωριέστε. Προσέξτε να μην γράφετε συναισθήματα αλλά μόνο σκέψεις (τι σας συμβαίνει την δεδομένη χρονική στιγμή και τι σκέφτεστε για αυτό). Αρνητικές σκέψεις είναι οι σκέψεις μέσα από τις οποίες διακρίνετε την τάση να αναλαμβάνετε την ευθύνη για ότι άσχημο συμβαίνει, την τάση να δίνετε περισσότερη σημασία στο αρνητικό στοιχείο μέσα σε μια περίσταση και να αγνοείτε το θετικό, την τάση να πιστεύετε ότι μόνο αρνητικά πράγματα θα συμβούν στο μέλλον κ.α. Όλα αυτά ανήκουν στην κατηγορία των Γνωστικών Λαθών.

Αν συνεχίσετε αυτήν την καταγραφή για 1-2 εβδομάδες, θα διαπιστώσετε στην συνέχεια ότι από ένα σημείο και μετά οι σκέψεις σας γυρνάνε γύρω από τα ίδια μοτίβα. Έχουν δηλαδή κάτι κοινό και μπορούν να ομαδοποιηθούν σε 4-5 (ίσως και παραπάνω για μερικούς) σκέψεις.Γιατί είναι απαραίτητα λάθος η σκέψη μου;

Δεν θα χρησιμοποιούσα την λέξη λάθος, γιατί δεν υπάρχουν σωστές και λάθος σκέψεις αλλά λειτουργικές και δυσλειτουργικές. Η πιο σαφής ένδειξη είναι το συναίσθημα σας. Αν το συναίσθημα σας είναι δυσάρεστο ή ανυπόφορο το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, προφανώς κάτι φταίει για αυτό. Αν βλέπετε ανθρώπους να είναι περισσότερο χαρούμενοι με τις ίδιες ή και χειρότερες συνθήκες ζωής σε σχέση με τις δικές σας τότε προφανώς δεν φταίει το περιβάλλον για το συναίσθημα σας. Και τέλος από τη στιγμή που διαπιστώνετε επαναλαμβανόμενα μοτίβα στον τρόπο που σκέφτεστε αυτό σημαίνει ότι βάζετε την προσωπική σας πινελιά σε κάθε ενδεχόμενη ερμηνεία των πραγμάτων και η πινελιά αυτή έχει πάντα το ίδιο χρώμα: μαύροΘετικά σενάρια μέλλοντος

Όταν σκέφτεστε την επόμενη βδομάδα, τον επόμενο μήνα ή χρόνο ή τα επόμενα 10 χρόνια της ζωής σας, τι συναίσθημα σας περιβάλει; Αν αυτό είναι κάτι δυσάρεστο ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε το σενάριο ζωής που ονειρεύεστε. Χρησιμοποιώ τον όρο σενάριο γιατί είναι κάτι που δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί, βρίσκεται απλώς στο μυαλό σας. Συχνά σκεφτόμενοι το μέλλον μας ή την μελλοντική εξέλιξη κάποιων υποθέσεων που μας προβληματίζουν αναπαράγουμε διαρκώς ή εμμένουμε πεισματικά στην χειρότερη δυνατή εξέλιξη. Κάποιοι θα υποστηρίξουν πως με αυτόν τον τρόπο προετοιμάζονται για τα χειρότερα. Αν όμως στο μυαλό μας δεν πάρει φωνή και η θετική έκβαση των πραγμάτων τότε θα έχουμε απλώς κατακλυστεί από άγχος, ανασφάλεια και θλίψη. Γιατί τα συναισθήματα μας είναι απόρροια του τρόπου με τον οποίο σκεφτόμαστε. Η διαρκής έμφαση σε σενάρια του μέλλοντος που είναι αρνητικά ονομάζεται «καταστροφολογία». Προβλέπουμε «καταστροφές», φτάνουμε να σημείο να πείσουμε τον εαυτό μας ότι όντως θα συμβούν, συμπεριφερόμαστε σαν αυτό να είναι αλήθεια και τελικά συμβάλουμε στο να γίνουν. Ανοίξτε στο μυαλό μας και άλλες οπτικές. Αναρωτηθείτε «Πως διαφορετικά θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα;» «Ποιο είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί;». Επεξεργαστείτε αυτό το σενάριο σε βάθος, σκεφτείτε το, φανταστείτε το. Τώρα αναρωτηθείτε «Τι θα μπορούσατε να κάνατε για να συμβάλετε και εσείς στην πραγμάτωση του;»


Διερευνήστε εναλλακτικές οπτικές

Για να καταφέρουμε να σκεφτούμε διαφορετικά χρειάζεται να θέσουμε στον εαυτό μας διαφορετικά ερωτήματα; Ερωτήματα που ξεκινούν με το «Γιατί» συνήθως δεν βοηθάνε γιατί ψάχνουν για αιτίες και οι αιτίες είναι συχνά θέμα ερμηνειών. Αντί να ψάχνετε αιτίες, αναζητήστε τρόπους. Θέστε στον εαυτό σας άλλες ερωτήσεις, για να οδηγήσετε την σκέψη σας σε άλλες κατευθύνσεις. Επιλέξτε τα ερωτήματα του «Πως» και γενικότερα ερωτήματα που αναζητούν τρόπους.
«Πως μπορεί να μου φανεί χρήσιμη αυτή η εμπειρία;»
«Τι μπορώ να κάνω για να νιώσω καλύτερα;»
«Πως μπορώ να δω την κατάσταση διαφορετικά»


Να θυμάστε ότι η συνήθειες σας διαμορφώνονται από αυτό που επιλέγετε να κάνετε με μεγαλύτερη συχνότητα. Το ίδιο ισχύει και για τον τρόπο σκέψης σας. Αν αφήνεστε στον αρνητισμό, σας γίνεται συνήθεια. Καλλιεργήστε την δεξιότητα να σκέφτεστε θετικά και θα αντιληφθείτε ότι σταδιακά θα σας είναι όλο και πιο εύκολο, όλο και πιο οικείο.


Αποβάλλετε την αυτοκατηγορία

Ένα σύνηθες χαρακτηριστικό των ανθρώπων που σκέφτονται αρνητικά είναι η τάση να θεωρούν τους εαυτούς τους υπεύθυνους για ότι αρνητικό τους συμβαίνει. Αυτό σημαίνει ότι υιοθετούν έναν ρόλο θύματος στις σχέσεις τους και κατακλύζονται από ενοχικά αισθήματα. Η ενοχή δεν βοηθάει κάποιον να βγει από τον φαύλο κύκλο των σκέψεων του καθώς φαντάζει «δίκαιη τιμωρία» από τη στιγμή που βρίσκει διαρκώς λάθη και παραλείψεις στην συμπεριφορά του. Έναν τέτοιος τρόπος σκέψης δεν αφήνει περιθώρια να μοιραστούν οι ευθύνες και σε όσους συμμετέχουν σε μια συνθήκη, πόσω δεν μάλλον να μην αναζητηθούν καν ευθύνες. Αντίθετα το άτομο βάλλεται διαρκώς από τον ίδιο του τον εαυτό για υποτιθέμενα λάθη τα οποία ανήκουν στο παρελθόν και δεν μπορούν να αλλάξουν. Αντί να μηρυκάζετε το παρελθόν, δώστε έμφαση στο παρόν. Ενισχύστε τα επιχειρήματα που υποστηρίζουν τις απόψεις και τις πράξεις σας και αφήστε τους άλλους να αναλάβουν – αν θέλουν – την ευθύνη για τις δικές τους.


Κρατείστε ένα ημερολόγιο επιτευγμάτων

Όταν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τον εαυτό μας μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς του αρνητισμού εντοπίζουμε κυρίως 3 πράγματα: λάθη, αποτυχίες και αρνητικά συναισθήματα. Κάνοντας αυτήν την επιλεκτική εστίαση προσοχής τείνουμε να πιστεύουμε ότι όλη μας η ζωή κατακλύζεται από αυτά. Επειδή έχουμε εξασκήσει τον εαυτό μας στο να τα εντοπίζει και να τα ανακυκλώνει δεν σημαίνει πως δεν πραγματοποιούμε κάθε μέρα μικρές επιτυχίες. Μπορεί να είμαστε στοργικοί γονείς, να περνάμε τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο, να είμαστε καλοί στη μαγειρικοί ή να παρηγορούμε τους φίλους μας όταν έχουν προβλήματα. Κάντε κάθε βράδυ πριν πέσετε για ύπνο μια ανασκόπηση της ημέρας και σκεφτείτε: «Τι καταφέρατε σήμερα; Τι κάνατε καλά;». Ενημερώνετε αυτό το ημερολόγιο επιτευγμάτων κάθε βράδυ και ξαναδιαβάστε το στο τέλος της εβδομάδας. 


Συναναστραφείτε με θετικούς ανθρώπους

Καλώς ή κακώς το περιβάλλον μας επηρεάζει. Το περιβάλλον δεν απαρτίζεται μόνο από άψυχα αντικείμενα αλλά και από τους ανθρώπους με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά. Επιδιώξτε την συναναστροφή ή και απλώς την επικοινωνία με θετικούς ανθρώπους, με ανθρώπους που έχουν ειλικρινή χαμόγελα και έχουν να πουν μια καλή κουβέντα. Αν οι συνθήκες της καθημερινότητας σας είναι τέτοιες που πρέπει να συναναστραφείτε με αρνητικούς ανθρώπους, μειώστε στο ελάχιστο δυνατόν την επικοινωνία και ενισχύστε τα προσωπικά σας όρια για να μην επηρεάζεστε. Επιδιώξτε να γνωρίσετε νέους ανθρώπους μέσα από την ενασχόληση σας με νέες δραστηριότητες.


Θέστε στόχους

Η στοχοθεσία και η πορεία υλοποίησης των στόχων μας είναι από μόνη της μια εξαιρετικά δημιουργική διαδικασία. Βάζοντας στόχους, επιλέγετε εσείς το μέλλον σας και διαμορφώνετε μια προσωπική πορεία. Η διαδικασία υλοποίησης ενός στόχου κρατά το μυαλό σας απασχολημένο με θετικό τρόπο καθώς σας υποκινεί να κάνετε βήματα μπροστά, να εξελίσσεστε και να πετυχαίνετε πράγματα. Επίσης σας βάζει στην διαδικασία να σκέφτεστε τι θα θέλατε να πετύχετε στη ζωή σας, γεγονός που από μόνο του έχει μια θετική χροιά. Σχεδιάστε τα βήματα που θα σας οδηγήσουν στο στόχο σας και βάλτε ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του. Να σκέφτεστε κάθε μέρα ότι θα τα καταφέρετε και ότι έχετε εσείς τον έλεγχο. 


Επενδύστε σε κάτι που σας αρέσει

Όταν ασχολούμαστε με κάτι που μας αρέσει ειλικρινά και όχι με κάτι με το οποίο πρέπει να ασχοληθούμε, αφοσιωνόμαστε σε αυτό 100%. Η ενασχόληση αυτή κρατάει το μυαλό μας απασχολημένο με θετικές σκέψεις και φυσικά κατακλυζόμαστε από θετικά συναισθήματα. Αποφύγετε την παγίδα να λειτουργήσετε ενοχικά απέναντι σε τέτοιες δραστηριότητες που δεν έχουν κάποια πρακτική σημασία πέρα από την ευχαρίστηση της δημιουργικότητας. Ενοχική αντιμετώπιση είναι η στάση τύπου «Χάνω το χρόνο μου με την κηπουρική, θα μπορούσα να τελειώσω το σιδέρωμα» ή «Πώς να πάω για τρέξιμο όταν έχω τόσες εκκρεμότητες στο γραφείο;». Ο ποιοτικός χρόνος που αφιερώνετε στον εαυτό σας, ο χρόνος που δεν υπαγορεύεται από τα πρέπει της καθημερινότητας σας αλλά από τα θέλω της ψυχής σας, δεν είναι ποτέ χαμένος. Είναι επένδυση και συσσώρευση ψυχικών δυνάμεων για να αντιμετωπίζετε με περισσότερη αντοχή και θετική διάθεση την υπόλοιπη μέρα σας. 
Αν θέλετε να μου πείτε κι εσείς, τις προτάσεις, τις παρατηρήσεις, τις ιδέες, τις συνταγές, ίσως κάποια ιστορία που θέλετε να ακουστεί, αλλά και ότι άλλο σας ενδιαφέρει, μπορείτε να πάρετε το βήμα, γράφοντας μου κατευθείαν στη φόρμα επικοινωνίας ή στη διεύθυνση: kristinatsig@hotmail.com
Πηγή:http://valiapavlidou.blogspot.com/
Share on Google Plus

Πείτε την γνώμη σας Xristina Gerasidou

Γράφοντας μου κατευθείαν στη φόρμα επικοινωνίας ή στη διεύθυνση: kristinatsig@hotmail.com
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου